Ön itt van: www.pergess.huPergető írásokEgerek randevúja a harcsákkal

regisztráció

Versenynaptár

Március 2021
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Hőtérkép

 • Tiszaroff 2013

  Varosikikoto 23.08.2013 12:01
  Ismét profi volt a szervezés, nagyon kitettek magukért a roffiak is! Köszönjük szépen!
   
 • Csónakos Páros Pergető Világbajnokság 2012

  Insulator 08.11.2012 05:43
  Na ez ismét egy jó beszámoló !! Még mindig GRAT a résztvevőknek. Sajna ez a pénztelen világ ezt hozza.
   
 • Pergető OB. V. forduló, Tiszafüred

  Insulator 30.10.2012 07:42
  Grat a helyezetteknek ! és valami hasonló beszámolót kellene írni minden versenyről :-)))

Egerek randevúja a harcsákkal

Olvasóink értékelése:  / 7
ElégtelenKitűnő 

Egerek és harcsák randevúja

Legnagyobbra növő ragadozónkról horgászberkekben rengeteg történet hallható. Szinte mindenkinek van valamilyen átélt, vagy vélelmezett élménye a nagy bajuszúval. Sokszor misztikus történetek lengik körbe a velük történt találkozásokat. Egy biztos, minden horgász álmai között ott szerepel a nagy találkozás a harcsával.

 8

Van, hogy évekig készülünk rá hiába, és egyszer csak egy váratlanul megtépett szerelés jelzi, megtisztelt bennünket.

A MISZTIKUS

A tisztelet amely részemről e hal iránt évek alatt kialakult, a szeszélyességének, rejtélyes életmódjának és óriási küzdőképességének köszönhető. Évekig csak elbeszélésekben, horgászírásokban találkoztam vele. Folyóvizeken történő pergetéseim alkalmával azonban elkerülhetetlené vált, hogy én is közelebbről megismerkedjem ezzel a számomra mai napig misztikus hallal. Szeretném az olvasót megkímélni az általam bejárt hosszas úttól, melyet végigjártam az első találkozásig a harcsával. Egy egyszerűen elsajátítható pergető módszert fogok bemutatni, mellyel nagyobb felkészültség nélkül is megfoghatjuk akár életünk halát is. AMIKOR FEKSZIK AZ EGÉR AZ ÚTON Horgászatának irodalmában nagyon sok leírás olvasható jelenlétének körülményeiről, táplálkozásának jellegzetességéről vagy éppen a harcsatanyák felkutatásának árulkodó jeleiről. Én ezeknél egy sokkal egyszerűben beazonosítható időszakot és módszert javaslok az első harcsapergetések tervezéséhez. Folyóvizeink szinte mindegyikén alkalmazható, még a legkisebb, szinte patak méretű vizekben is. Bár a harcsánál fokozottan érvényes a megállapítás, kis víz - kis hal, nagy víz - nagy hal!

9

Balázs legnagyobbja

Nagyobb folyóinkban jóval nagyobb méretekre meg tud nőni, mint a kisebb csatornákban, folyókban. Hazánkban július vége augusztus eleje a gabonák betakarításának időszaka. Joggal teheti fel az olvasó a kérdést, mi köze az aratásnak egy ragadozó hal pergetéséhez? A válasz logikus és egyszerű! Ez az időszak az, amikor eljön a randevú ideje, a harcsák és az egerek találkozásához.

3

Terhes egerek

A levágott gabonatáblákon az élelemkészlet megcsappan a rágcsálók számára. Kényszerűségből a lassan közelgő tél beálltáig, a kistestű rágcsálóknak újabb élelemforrás után kell nézni. TIPP:Nagyon jellegzetes jelei a rágcsálók vándorlásának, ha az utakon megszaporodnak az egerek, cickányok, pockok tetemei. Ezt kell figyelnünk! Ilyenkor a vándorló rágcsálók az útvonalukba kerülő vizeket kénytelenek átúszni. Bátorságuk és ösztöneik által vezérelve, bevetik magukat az akadályként elterülő folyóvízbe, és kitartó úszással próbálják elérni a túlpartot. Sokszor azonban csak próbálkozás marad számukra ez az utolsó úszólecke. HOL VÁRHATÓ A FOLYÓKON A RANDEVÚ? Keressünk olyan területeket, ahol a folyóhoz közel található gabonatábla, itt fognak megjelenni legelőször az egerek. Sokszor jó helyszínek lehetnek a lakott települések környékei. HASZNOS:Megfigyeltem, hogy a folyónak azt a szakaszát választják ki az egerek, ahol kiszélesedik, és a folyás lelassul, nem tudni honnan az ösztön, de megtalálják ezeket a helyeket. A harcsák is tudják ezt, és a part mellé simulva, vagy a bokrok alá bújva, kivárják az alkalmat. Az egereknek a vízbeérésük első pillanata megpecsételi a sorsukat. A lesben álló ragadozók leveszik a vámot.

4

Alkonyati egérgyilkos

Nem elírás a többes szám, balin, süllő, és a csuka is várja a táplálékot. De maradjunk a harcsánál. Ha az egerek túlélik az első kritikus métereket, akkor az örvénylések, akadók mögötti felgyorsuló víz teszi nehézzé számukra az átjutást a túlpartra. Persze figyelik ezt a harcsák is, ezeken a felgyorsuló szakaszokon lesben állnak. Egyszer én is megfigyeltem egy egeret, ahogy a felgyorsult sodorban szinte percekig kénytelen volt egyhelyben evickélni mire el tudott indulni. Ilyen helyzetekben könnyű préda a halaknak. MILYEN CSALIT HASZNÁLJUNK ? Én még nem láttam egeret a szájában fűszállal, vagy nádszállal a víz alatt úszni, mint tette azt annakidején az iskolai olvasmányainkból ismert Búvár Kund. Ha a csalinkkal a táplálék állatot akarjuk leutánozni, csak a felszíni, vagy a felszín közelében járó csali jöhetnek szóba.

5

Mindig fogós

Nagyon sok csalit, melyet használok, nem igazán a nagytestű halaknak szántak a gyártók. Sokszor dobálom például a feketesügérnek szánt felszíni csalikat. (Arbogast Jitterbug, Jointed Jitterbug). Mivel igen ritkán megfelelő a teherbírásuk, kénytelenek vagyunk egy kicsit megerősíteni őket. Én egy nagyon egyszerű tuningolási formát használok. A hátsó horog fülébe bekötök egy 0.50-es fonott damilt, és a másik végén hurkot képzek, melyet közvetlenül a rapala kapocsba akasztok.

11

Megpatkolt

Figyelnünk kell arra, hogy a csalink mozgását ne akadályozza a megerősítés. Ezzel a módszerrel bármilyen gyengén összeszerelt csali harcsabiztos lehet. TIPP:Tudom, sokan vitatkoznak velem, de én harcsázáshoz a csalikon csak a hátsó horgot hagyom fent. Ezzel az egyszerűsítéssel megoldódik az a probléma, hogy halunk az igen erős álkapcsával a két helyen megakadt csalit széttépje. Hátsó horoggal való horgászat esetén, szinte kivétel nélkül a hal szájszögleténél lévő izmos részbe akad a horog. Mint fentebb említettem, csalijainkal a felszínt kell megcéloznunk, így nagyon eredményes lehet a Rapala Dives-to családjának a felszíni duci változatai (dives-to fatss01). A japán csodák közül évekig hiánycikk volt, és a feketézők horror árakon kínálták a Yo-zuri Zombit, amely hátán lévő csörgővel talán még az egér cincogását is utánozza.

1

Zombik az erdőben

Nem szabad elfeledkeznünk a felszíni csalik népes családját alkotó Skitter pop-okról vagy a Skitter prop-okról. A horgászat velük még látványosabb, mint az eddigiekben bemutatott wobblerekkel. Az idei évben nagyon sok kis gyártó a piacra dobta teljesen hű egérutánzatait, a választék hihetetlen. A szezonban szeretném ezeket az egér imitátorokat hadrendbe állítani, remélem nagy sikerrel. A kéttestű jointed változatok majd minden gyártó esetében megtalálhatók. Az egérúszáson nyugodtan elhagyhatjuk az igazán harcsás, 13-16 cm-es darabokat, mivel ezek nem utánozzák élethűen a ragadozók aktuális táplálékát. Elegendőek lesznek számunkra a 9-11cm-es változatok. Lejjebb se érdemes mennünk a mérettel, mert akkor meg nagyon sok látogatónk lesz a kisebb testű ragadozók táborából. Főleg erős egérúszáson érdemes szelektálnunk a várható ragadozókat, és törekednünk kell, hogy a harcsák kedvében járjunk. KELTSÜK ÉLETRE AZ IMITÁTOROKAT A felszíni csalik esetén könnyű dolgunk van, a vízfelszínen megfigyelhetjük mozgásukat. Érdemes „veretésüket” világosban elemezni, így éjszaka már nem kell erőlködnünk. JÓ TUDNI: Az egyenletes bevontatás csábító lehet, hiszen az egerek ritkán pihennek, vagy állnak meg úszásuk közben. Az életük függ a minél előbbi átúszáson. Viszont mindenképpen törekedni kell a lehető leglassabb bevontatásra. Minden csalinkat próbáljunk a felszínen tartani, az a jó ha a jellegzetes „V”-t húzza maga után a vízen.

7

Az egér is madár

A mérsékelten mélyre törők, mint például jointedek, vagy dives-to esetén is a felszínen kell tartsuk a csalit. Ha a meghorgászni kívánt szakaszon, vagy a bevontatási vonal mentén örvények, és elvágó vizek találhatók, hagyjuk a csalink mozgásának vonalát megtörni. Ilyenkor megállhatunk a bevontatással, az oldalirányba kitérő csali hűen utánozza az egér nehézségeit hasonló helyzetben. Kővégeken, akadók mögötti felgyorsuló, elvágó vizeken akár egy helyben is tarthatjuk a csalit. Arra azonban figyeljünk, hogy a mozgása a víz áramlásának segítségével folyamatos legyen. A folyásiránnyal párhuzamosan húzott wobblerek nem alkalmasak a harcsák becsapására. Az egér mindig keresztben úszik, szeretné minél hamarabb elérni a túlpartot. Ebből adódóan a partszéltől a folyásra merőlegesen vezessük a csalinkat. Elegendő a csónakunkkal a parttól 15-20m-es távolságban csorognunk és a part felé dobálni. Partról horgászva, szintén merőlegesen dobjunk a folyásra, és kihasználva a sodrást, enyhén félkörívesen vontassuk be az egérimitátort. A KAPÁS, ÉS A KÜZDELEM A mai napig nem tudom megszokni, ahogy a csali körül felrobban a víz. Az éjszakai halálos csendben bekövetkező kapásra nem lehet felkészülni, - brutális! Az ember idegrendszere ijedtében pillanatokig felmondja a szolgálatot, szerintem infarktus közeli állapotba kerülök ilyenkor. Nincs hozzá fogható, ezért nagyon nehéz számítani rá. Elemi erő ragadja meg a csalinkat, és fordul azonnal a mélybe. Ha kapás rövid pórázon a csónak mellett történik meg, egy komolyabb hal esetén, nem ritka akár a bottörés. Tehát minden pillanatban felkészültnek kell lennünk! Az orsó fékje tökéletesen, letapadás mentesen működjön. Nem szeretem, ha rövid távolságon belül történik a kapás, sokszor nem akad ilyenkor a halunk. Következik ez abból, hogy a harcsa hosszú métereken át követi a lassú mozgású csalinkat, van ideje szemrevételezni.

2

Proppok

Nem lendületből támadja a prédát, hanem jellegzetesen leszippantja. A feszes és rövid zsinór esetén a hal szájának szétnyitásával keltett vákuum nem tudja leszippantani a csalinkat, nem kerül olyan pozícióba a horog, hogy akadni tudjon. Sokszor volt ilyen lemaradásom. A hosszabban kint lévő zsinór esetén elegendő a természetes lazasága (hasasodása) a szereléknek, hogy a harcsa mélyebbre tudja szippantani a csalit, és így tökéletesen legyen az akadás. FONTOS:Sokszor történik meg a kapás a csali vízre érkezésének pillanatában. Még a vízbeérés előtt váltsuk át a felkapó kart, mert ha nem tesszük, olyan gyorsan következik be a kapás, hogy már nem lesz időnk rá. A bevágást a halhoz méretezzük, nem kell finomkodni, minden erőnkből be kell vágni! A fárasztás a horgász habitusa szerint kell kialakítani, de nem szabad finomkodni, terheljük a határokig a felszerelésünket. Ha akadó van a közelben, minél hamarabb el kell távolítanunk a halunkat tőle. Amikor csónakból horgászunk, a motor segítségét is vegyük igénybe. Törekedjünk a folyó közepére húzni a halunkat, akár a motor segítségével is, itt kisebb az esélye, hogy akadóba megy. NEM KELL DARU Nem szeretnék konkrét eszközöket ajánlani, minden horgásznak más és más technika illik a kezébe. Az ismerőseim között is nagyon ritka, hogy két pergető azonos felszerelést használ. Így inkább a felszerelés kiválasztásában szeretnék segíteni. A bot esetében én itt is rövid bot párti vagyok. 210cm fölötti botokat nem javaslok. Minél hosszabb a botunk, a hal húzásából adódó forgatónyomaték annál nagyobb, a hal erejét a bot hossza megsokszorozhatja. Ideálisnak a 180cm-es méretet ajánlom. Parti horgászat esetén persze lehet hosszabb is a pálca. Dobósúly tartománya a rövid bothoz mérten, lehet kisebb, mint a harcsázásnál megszokott élő csalis botoknál. Elegendő a 70-140 grammos dobótartomány. Én egy 40-80 grammosat használok, igaz nagyon szigorú pálcát.

6

Megette az egerem

 

A felszerelés legkritikusabb pontjának az orsót tartom! De ennek ellenére nem kell különleges képességekkel bírnia. Számomra a legfontosabb, hogy a felkapó kart két kézzel a tenyerünkbe fogva, ne tudjuk összenyomni, ugyanis a hal brutális erejét itt veszi át az orsó. Persze a fém ház alapkövetelmény. A mai csapágyháborút el lehet felejteni, elegendő 3-4 db golyóscsapágy. Az orsó méretét a bothoz igazítom, szerintem a rövid botokhoz elegendő a 4000-5000-es méret. A fonott zsinór szintén elengedhetetlen. Ha a szakítószilárdsága 15-25 kg-os, akkor elegendő, lehetőleg körszövött legyen. A csalik felkötésénél karabinert, forgókapcsot ne használjunk, gyengíti a felszerelésünket. A csalik rögzítésére a kötés nélküli rapala kapcsok használatát ajánlom. A magyar vizekben átlagosan megfogható harcsák méretét figyelembe véve, előkék felkötését nem tartom szükségesnek. Sajnos nagyon ritka a kapitális harcsa, melyet pergetve horgunkra akad. Az átlag 10 kg, ez 5-20 kg-os példányokból tevődik össze. Nem igényelnek különlegesen túlbiztosított felszerelést. Ezért is próbáltam a magyar vizekhez igazodó, talán sokak számára gyengének tűnő felszerelést ajánlani. Azt azonban higgyék el nekem, nem mindegy, hogy egy átdobált éjszaka után leszakad-e a hátunk, napokig izomlázzal küszködünk, vagy csak a kellemes percek maradnak meg emléknek.

10

Mind visszakerült

Sok múlik az eltökéltségünkön, nem szabad feladni. Ne vegye el a kedvünket, ha egy – két átvirrasztott éjszaka után nem tudunk eredményeket felmutatni. Sok tapasztalatot tudunk gyűjteni a betlikből is. Figyeljük meg ilyenkor, hogy melyik időszakokban hallunk harcsa buffanásokat. Általában éjszakánként 1-2 órát táplálkoznak. A beazonosított rablási helyszíneket jól jegyezzük meg, máskor is megtalálhatjuk ott őket. A következő alkalmakkor elegendő már csak ezeket a helyeket megdobálnunk, és csak abban az időpontban amikor a legvalószínűbb a táplálkozásuk. A tapasztalt harcsavadászok 1-2 órát szánnak éjszakánként a kedvenceikre, de ezt az éveken keresztül végzett megfigyeléseikre alapozzák. Kívánom az olvasónak, hogy önök is ki tudják választani ezt az időpontot. Percet, órát nem tudok konkrétan megjelölni, de napokat igen, tessék az utakat figyelni és látni fogják, mikor kell horgászni indulni.

TUDJÁK, AMIKOR EGEREK FEKSZENEK AZ ÚTON!!!!