Ön itt van: www.pergess.huVersenybeszámolókWPC pergető verseny

regisztráció

Versenynaptár

Április 2021
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Hőtérkép

 • Tiszaroff 2013

  Varosikikoto 23.08.2013 12:01
  Ismét profi volt a szervezés, nagyon kitettek magukért a roffiak is! Köszönjük szépen!
   
 • Csónakos Páros Pergető Világbajnokság 2012

  Insulator 08.11.2012 05:43
  Na ez ismét egy jó beszámoló !! Még mindig GRAT a résztvevőknek. Sajna ez a pénztelen világ ezt hozza.
   
 • Pergető OB. V. forduló, Tiszafüred

  Insulator 30.10.2012 07:42
  Grat a helyezetteknek ! és valami hasonló beszámolót kellene írni minden versenyről :-)))

WPC pergető verseny

Olvasóink értékelése:  / 3
ElégtelenKitűnő 

Magyarok a WPC pergető versenyen!

 

12742422 1206496386088092 4553188395967595179 n

 

 

 

Idén két csapat felveszi a pergetőkesztyűt az egyik leghíresebb nemzetközi pergető versenyen. Úgy emlegetik ezt, mint a Pergetők Forma1-e, ahol a legjobbak küzdenek meg egy három napos versenyen a rangos címért. Így ebből a Mátrai Pergetők sem maradhat ki. A négyfős csapat Kemecsei Zoltán és Csóka Antal, valamint Farkas Attila és Forgó András. Zoli és Tóni többször bizonyította rátermettségét, OB és Rapala neves címek sorakoznak eredményeik között. Attila mint szponzor és a Hírös Yacht tulajdonosa, nem mellesleg gyakorlott pergetőhorgász, aki a csapatok számára a pazarul felszerelt Kingfisher hajókat biztosítja, és végül de nem utolsó sorban egyesületünk vezetője Bandi, aki a Magyar Pergető Versenysport nemzetközi szereplésein tolmácsként már jól ismert, most azonban Ő is botot ragad. Ahogy híreket kapunk igyekszünk Titeket informálni, de a http://www.worldpredatorclassic.com/ linken magatok is nyomon követhetitek e nem mindennapi, sok tekintetben példát mutató megmérettetést. Szurkoljunk nekik!

https://www.youtube.com/user/worldpredatorclassic

 

Első helyzetjelentés:

Az előőrs (Zoli és Bandi) péntek délelőtt megérkezett a verseny helyszínére.

 

 

IMG 0294

 

A szállás elfoglalása után a városka feltérképezése, helyi horgászbolt mustrája, egy kis beszélgetős Ross Honey-val a verseny főszervezőjével, a kikötő bejárása illetve hajó vízre rakásának szervezése ki is töltötte az első délutánt, ami 23 órás út után jóleső korai szunyában végződött.

 

IMG 0296

 


Az első edzésnapot szombaton tartottuk. A pályáról annyi, hogy látszott az már előre a térképen, hogy hazai léptékkel mérve kissé más, kb. fél Balaton méretű a maga 40 km hosszával és 2-3 km szélességével. Na most ehhez hozzájön, hogy a tengerhez közel helyezkedik el, ami általában mint tudjuk kissé sem szeles. Ekkora vízen a közepes szél is olyan hullámokat képes korbácsolni, amivel a legtöbb horgász otthon soha sem találkozik, hacsak nem a Balatonon kapja el egy vihar. Szombaton reggel enyhe szellőben hajóztunk ki, ami hamar átváltott kicsit erősebbe és megmutatta az 50-60 cm-es hullámaival a víz azon arcát, amit akkor még nem ismertünk. Ez vasárnapra közepes erősségű szélre váltott, óránkénti esővel, melynek eredménye 1-1,5 m-es hullámtenger lett. Próbáltunk menekülő pályákat keresni, de ezen a szél takarása csak minimálisan segített. Ahogy egy kicsit is nyílt területre értünk komoly hullámok között találtuk magunkat. Na de persze ezt is lehet fokozni, mivel mára erős szél ébresztett minket, ami egész nap meg is marad, és persze ezzel eső is jár ahogy az előrejelzés mutatja. Sajnos a versenyre sem jósolnak jobb időt, de legalább így tudjuk mire kell készüljünk. Na de beszéljünk kicsit a halakról is, mert azért jöttünk. Panaszra nincs ok a méretükkel kapcsolatosan, de bizony itt sincs Kánaán. Meg kell küzdeni minden kapásért és halért, mondhatni keményebben mint otthon. Lehet persze, hogy mindez az időjárás körülményeinek, a felkorbácsolt víz átláthatóságának köszönhető, de akkor is ebben kell valahogyan megoldani a feladatok, mivel nagyon úgy néz ki a versenykörülmények hasonlóak lesznek. Eddigi másfél napunkat pár kapás és mindössze pár hal jellemzi, igaz azok a szebbekből valók. Zoli szombaton egy 46-os sügérrel kezdte, amit bizonyára most sokan megirigyelnek.

 

 

IMG 0305

 

Jött még mellé egy szép süllő, ami alapján erre a két halra van némi elképzelés a fogások helyeiből és körülményeiből adódóan. Sajnos annyit közel sem sikerül fogni, hogy bizton mondhatjuk tudjuk a tutit. A harmadik edzésnapra egy kicsit más technikával készülünk, aminek eredményességét meglátjuk.

 

 

IMG 0313

 

 

Keddi-szerdai edzésnap:

 

A keddi edzésnapon a legnagyobb kihívás a süllők megtalálása volt, ami nagy jelentőségű, mivel ebből három jó méretet mérlegelni kell csónakonként ha labdába akar jutni a csapat. Ezen a vízen elméletileg ez a legjobban fogható hal, de csak elméletileg. Bármilyen hihetetlen, az előzetes várakozások szerint a sügér kellet volna legyen a legnagyobb kihívás, de a fogások a süllő felé vitték el ezt a dolgot.

 

IMG 0352

 

Az időjárás kedden is keserves volt, ráadásul egy kisebb előverseny dolgai sem segítették elő a hatékony horgászatot. Szóval amolyan kötött ütemterv szerint kellett haladni ha horgászni szerettek volna a csapatok, e nélkül ugyanis nem mehettek vízre. A délután azonban meghozta a várva várt eredményt.

 

IMG 0323

 

IMG 0353

 

Hosszas elemezgetés, meder térképezés után, előre kijelölésre kerültek a legérdekesebb helyek, melyek a süllők rejtekhelyeit jelenthetik. Kisvártatva meg is jöttek a kapások, majd a fogások, így elmondható, hogy a süllőt egy kicsit sikerült megfejteni és a sügérre is van elképzelés a fogások alapján. Már csak a csuka hiányzik, de ez legtöbbször járulékos a sügérpályán, így a felkészülés a lehetőségekhez mérten jól zárult.

 

IMG 0332

 

 

A szerdai napon a csapat másik fele is megérkezett, a regisztrációk, és az első megbeszélések ugyancsak ütemezetten zajlottak, majd este kezdetét vette a show, felvonultak a hajók, a csapatok nemzeti zászlójukkal, és a híres ágyúk is eldördültek, megnyitva ezzel hivatalosan a 3. World Predator Classic-ot.

 

IMG 0343

 

 

Innentől három napon át kemény megmérettetés vár a csapatokra, és jelenleg úgy néz ki az időjárás nem könyörül. Van aki komolyan fontolgatja ki tud-e olyan időben menni a vízre, melynek nálunk már csak felénél is kijárási tilalmat hirdetnek nagyobb vizeinkre. Keresztbe az ujjakat, szurkoljunk a csapatoknak!

 

IMG 0335

 

 

Első versenynap:

f1

Az első napi fogások feldolgozása még folyamatban, a lista folyamatosan változik. Volt akik nem tudták beküldeni az alkalmazással a halat, volt olyan csapat, akik egy-egy halat kétszer küldtek be.

 

f2

 

Itt nem csalásról van szó, szimplán az eső miatt az érintőképernyős telefonok nehéz kezelhetőségéről. Szóval az anomáliák, hibák javítása még folyamatban. A magyar eredmények igen jónak mondhatók az első napra, és meglátjuk hogy alakul a második és harmadik.

 

k1

 

Zoli és Tóni egy sügérrel maradt el a full house-tól, vagyis megfogta a három süllőt, egy csukát és két sügért. Sajnos a harmadik sügér helyett két újabb süllő nézett be hozzájuk, melyek igaz jók voltak cserével a pontszámok növelésére, de egy 3. sügér nagyon sokat érhetett volna. Attila és Bandi két süllővel és egy csukával zárta az első fordulót.

 

k2

 

A fogások itt nyomon követhetők: http://www.worldpredatorclassic.com/world-predator-classic-2016-leaderboard/ , melyek várhatóan még ma is változnak.

 

Második versenynap:

 

IMG 0385

 

A második versenynap tartogatott meglepetéseket bőven. Az időjárás csak romlott, és nem is keveset. Az indítás így csúszott emiatt és a csapatoknak a szélmentes oldalra kellett átküzdeni magukat ehhez. A szélmentes oldal itt az, ahol csak 50 cm-es hullámok vannak. A kikötő oldalán és a terület közepén a 1,5 m-es hullámok között nem nagyon akadt aki jól érezte volna magát.

 

f1

 

Az előrejelzésekre alapozva rövid versenynapot hirdettek a rendezők, vagyis 14:30-ra mindenkinek ki kellett érni, hogy a viharos szélben ne kelljen senkit menteni az esteli órákban. Alap, miszerint a biztonság az első, és ezt a döntést a szervezőknek sajnos meg kellett hozni. Egyébként ez az az időjárás, ahol otthon már bedeszkázzuk az ablakokat, de ma horgászni mentünkJ.

Persze a szélsőséges körülmények és a rövidített időtartam sokaknak felborította az előzetes tervét, így a magyar csapatokét is. A verseny végére az egyik csapatnak kettő, míg a másiknak egy sügért sikerült zsákmányolni.

 

k1

 

 

Igaz kapások voltak, de ezek nehezen konvertálhatók centireJ. Sovány vigasz de talán mindent elmond, hogy a pályát jól ismerő, kétszeres címvédő csapat is csak három sügérig jutott. Persze mint mindenhol itt is voltak akik beletaláltak, nekik ehhez csak gratulálni lehet. Még egy versenynap hátra van, de az időjósok arra sem biztatnak sok jóval.

 

 

Harmadik versenynap:

 

 

Harmadik versenynapi hírek:

A mai napon viharos szél várta a versenyzőket a reggel 6 órás eligazításon. A szervezők erősen fontolgatták a teljes versenynap törlését. Végül úgy döntöttek, hogy fél óránként megnézik a vízterületet és a pontosabb szélelőjelzéseket, s ennek függvényében hozzák meg a végső döntést. A csapatok végül kilenc óra magasságában megkapták a kihajózási engedély, de az időjárás még így is ezen a napon fogadta őket a legszélsőségesebb hullámokkal. Előzetesen egyeztetett útvonalon vonultak fel egy újonnan kijelölt startpontra, majd onnan lőttek szét a hajók. Illetve lőttek volna, de inkább csak ugráltak a hullámokon mint a szöcskék. Gyakorlatilag nem volt méter alatti hullám, s ezek völgyei félelmetesen nyelték el a hajókat. Végül a magyar csapatok arra a területre evickéltek, ahol a szél valamelyest kisebb volt. Ez azonban percről percre erősödött és bebizonyosodni látszott, hogy a szervezők ismét jól döntöttek egy lerövidített versenynappal. Összegezve, ez egy  borzalmas nap volt, és mindezt tetőzte, hogy nem sikerült egyik csapatunknak sem halat fogni. Ezzel a középmezőnyből visszacsúsztak az hátsó harmadba. Egy ilyen pályán, ilyen időjárási körülmények mellett és ilyen profi versenycsapatokkal szemben így is tisztes helytállás volt.