Ön itt van: www.pergess.huVersenybeszámolókOCSPB 2017 Markazi víztározó

regisztráció

Versenynaptár

Április 2021
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Hőtérkép

 • Tiszaroff 2013

  Varosikikoto 23.08.2013 12:01
  Ismét profi volt a szervezés, nagyon kitettek magukért a roffiak is! Köszönjük szépen!
   
 • Csónakos Páros Pergető Világbajnokság 2012

  Insulator 08.11.2012 05:43
  Na ez ismét egy jó beszámoló !! Még mindig GRAT a résztvevőknek. Sajna ez a pénztelen világ ezt hozza.
   
 • Pergető OB. V. forduló, Tiszafüred

  Insulator 30.10.2012 07:42
  Grat a helyezetteknek ! és valami hasonló beszámolót kellene írni minden versenyről :-)))

OCSPB 2017 Markazi víztározó

Olvasóink értékelése:  / 55
ElégtelenKitűnő 

OCSPB 2017

I. forduló

Markazi víztározó!

dsc 0204a

Országos Csónakos Pergető Bajnokság esetében, a Pergetők szakbizottsága azt a célt tűzte ki, hogy a versenysorozat minden évben látogasson el egy vagy két új, versenyzésre alkalmas vízterületre. Így került az idei versenysorozatba a Mátrai Pergetők által javasolt Markazi Víztározó, a maga tekintélyes 170ha-os vízfelületével. Először idelátogató horgász számára festői kép rajzolódik ki a Mátra lábánál elhelyezkedő völgyzárógátas víztározóról, mely több funkcióval is felvan vértezve. A Visontai Hőerőmű hűtővíz tározója, a Mátra déli lejtőre zúduló csapadék megzabolázása, (árvízcsúcsok enyhítése) és nem utolsó sorban igen takarosan karbantartott üdülő terület. A vizet a Visontai Erőmű és Bánya Dolgozóinak HE-e kezeli, már évtizedek óta nagy-nagy gonddal.

Sajátossága a vízterületnek, hogy vízpartig nyúló üdülőházak veszik körül. Horgászegyesületnek közel 1000 fős tagsága van, akik nem csak gondozzák, hanem használják is vizet. Május hónap a pergetőké, mivel vízen pontytilalom van, és a ragadozó halak üldözését kevesen művelik. Május elsejével gyakorlatilag az OCSPB résztvevői sajátították ki a tavat. Már az edzéseken nagyon jó eredményekről hallottunk.

IMG 20170514 065143 HDR

 

A rendező Mátrai Peregető HSE tagjai is csak csodálkoztak az öt, de nem ritkán tíz méter feletti fogások hallatán. Aztán ennek vége szakadt! A versenyt megelőz Hétvégén az edzéseken, a halak valamint az időjárás, nem fogadták kegyeikben az iparkodó versenyzőket és segítőiket. Előző héten a vízgyűjtő területen közel 200mm csapadék hullott, és mivel a több száz négyzetkilométer déli lejtőről az összes víz a tóba ömlött, a vízszint megemelkedett pár nap alatt 50cm-el. Az átláthatósága a nullával volt azonos. Több versenyző megkeresett bennünket rendezőket, hogy halasszuk el versenyt, mert gyakorlatilag horgászhatatlan a víz. Nem túl biztató előjelekkel vágtunk neki a verseny előtti utolsó hétnek. De bíztunk a tapasztalatainkban, és mivel ismerjük a vizet tudtuk, amilyen gyorsan bezavarosodik a tó, ugyan olyan hamar vissza is tisztul. A versenyt megelőző napokban már igen sok csapat élt az edzés lehetőségével, a fogások sem maradtak el a várakozásoktól. Mint utóbb kiderült, a hivatalos edzésnapokon (versenyt megelőző pénteken és szombaton) sokan rekordfogásokat tudhattak maguknak, mind a méret és darabszám tekintetében. A rendezők már péntek délután kibójázták a tiltott területeket, hogy a versenyzők tisztában legyenek vele, hol nem és hol szabad horgászniuk! Szombaton 14.00-kor véget ért az utolsó edzés, addigra a tábor is felállt teljes rendezői gárdával. És jött a hidegzuhany! Több versenyző jelezte, hogy ki kellene zárni bizonyos területeket a versenyből, mivel olyan nagy a balin valamint kősüllő sűrűsége ezeken a helyeken, hogyha valaki odajut, biztos előnyerő? Én még ilyet nem tapasztaltam! Azért lobbiznak a versenyzők, hogy sok a hal! Nem akartam hinni a fülemnek. Végül az egyik frekventált területet ki is zártuk engedve a lobbinak. Késő délután a rendezők a másnapi feladatokat osztották be, amikor a gyülekező viharfelhőkből vészjósló istennyilák kezdtek a nem messze fekvő város irányából (Gyöngyös, légvonalban 10km) felénk kapadozni. De még ekkor sem gondoltuk, hogy Noé bárkája is kevés lehet. Többen a netet böngészve hüledezve mutogatták a Gyöngyöst ért katasztrófát, mindenki ledöbbent, mivel többen ott laktunk, vagy ott voltak elszállásolva. Néhol 40-50cm jég esett pár perc alatt kiadós esővel, és mivel a tónak ez egyik vízgyűjtője ebben a térségben található, én már tudtam, hogy ebből baj lehet. Nem kellet 30 perc és megérkezett a befolyón az áradat. Többen a szájukat tátva ragadtak mobilt, hogy megörökítsék a tavat tápláló patak rafting pályává való átalakulását.

dsc 0041a

 

Mindenki döbbenten nézte az eseményeket! Mi lesz ebből holnapra? Hogyan lesz ebből verseny? Ez még nekünk rendezőknek is nagy kérdés maradt? De nem volt mit tenni, hagytuk magunkat a gondviselésre, és mindenki igyekezett haza. Vasárnap reggel igen korán már 5.00-kor megkezdtük a regisztrációt a helyszínen, és a mi fogadott, minket az több volt mint szívmelengető: a tavat tápláló patak megszelídült, igaz morajlása még mindig tekintélyt parancsolt, de a tegnapihoz képest tisztább vize reménykedésre adott okot, és nem utolsó sorban teljes szélcsend mellet kezdet a nap erőt venni magán, a keleti dombvonulatok mögött. Hol van már a tegnapi menydörgés, villámcsapkodás! 6.00-kor a mezőnyt egyenként elindítottuk az útjára, ki-ki számára legmegfelelőbb hely elfoglalására. A helyfoglalással nem volt gond, jutott mindenkinek, a horgászható pálya kerülete közel nyolc kilométer volt. A rendezők is így készültek, hat mérlegelő hajó várta fogásokat. 6.30-kor beindult, elindult a verseny.

IMG 20170514 060445 HDR

 

Az első negyedóra-félóra után a rádiókapcsolatban lévő mérlegelők jelezték, hogy a délkeleti oldalon erősítést kérnek mivel sok a hal, ki is rendeltük a tó közepén álló munkanélküli mérlegelőket a helyszínre. Az északnyugati oldalon is szépen fogtak a versenyzők, félóra elteltével volt olyan csapat aki 4 halat mérlegelt.

IMG 20170514 072405 HDR

 

A versenyzők a szélvizeket kezdték vallatni, és a verseny végéig maradt is így. A balinok nem igazán akartak kedveskedni a versenyzőknek, de a kősüllőkkel jó barátságot tudott kötni jó pár csapat. Senki nem gondolta a verseny előtt, hogy a kősüllők ilyen nagy számban dominálnak a versenyen. Tíz óra körül lanyhult a fogások száma jelezve, hogy a halaknak is szokatlan a közel 25c-os meleg, és verőfényes napsütés. Voltak akik alsónadrágra vetkőztek és úgy folytatták a küzdelmet, mert küzdelem az utolsó pillanatig volt.

IMG 20170514 073117 HDR

 

A versenypályán gyakorlatilag az előző napi tapasztalatoknak ellentmondva, nem volt frekventált hely! Nagyon kiegyenlítetten lehetett halat fogni az egész pályán. Mi sem jellemzi ezt jobban mint, hogy az első tíz csapat nem is, vagy csak nagyon keveset találkozott egymással a verseny ideje alatt. Tizenegy óra után a halak is megpróbálták az éhségüket csillapítani még egy utolsó rohammal. szinte minden mérlegelő dolgozott folyamatosan. A vége felé már körvonalazódott, aki a dobogóra akar érni annak 10-12db halat vagy ez körülit kell fognia. Utolsó pillanatig több csapatnak volt erre esélye.

IMG 20170514 091522 HDR

 

Volt aki az utolsó negyedórában fogott 3db értékelhető halat. Nem lehetett senki biztonságban, még azok sem a kik esetleg ez eddig jól fogtak. A halak mérete is a kiegyenlítettséget eredményezte, gyakorlatilag 35-42cm-es méretben, egy-két 50cm felettivel. Az Össz db szám 152db volt ebből kősüllő 114, balin 8, csuka 14, süllő 16. 12.00-kor véget ért a verseny. A csapatok szépen lassan beérkeztek a bázisra. A kiadós ebéd elfogyasztása után az eredményhirdetésre került a sor, eredmények alább láthatóak. Köszönjük a versenyzőknek a sportszerű küzdelmet. Az égieknek, hogy megóvták a mezőnyt az előzőnapi katasztrófától. És köszönjük a vizet kezelő Visontai Erőmű és Bánya dolgozóinak, hogy ilyen vizet Őriznek és Ápolnak az utókornak. Legyen még sokunknak szerencséje hozzá!

 

IMG 20170514 110858 HDR