Ön itt van: www.pergess.huVersenybeszámolókDRAGON Pergető Kupa 2017

regisztráció

Versenynaptár

Április 2021
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Hőtérkép

 • Tiszaroff 2013

  Varosikikoto 23.08.2013 12:01
  Ismét profi volt a szervezés, nagyon kitettek magukért a roffiak is! Köszönjük szépen!
   
 • Csónakos Páros Pergető Világbajnokság 2012

  Insulator 08.11.2012 05:43
  Na ez ismét egy jó beszámoló !! Még mindig GRAT a résztvevőknek. Sajna ez a pénztelen világ ezt hozza.
   
 • Pergető OB. V. forduló, Tiszafüred

  Insulator 30.10.2012 07:42
  Grat a helyezetteknek ! és valami hasonló beszámolót kellene írni minden versenyről :-)))

DRAGON Pergető Kupa 2017

Olvasóink értékelése:  / 1
ElégtelenKitűnő 

DRAGON Pergetőkupa Markaz

 

2017

20171014 154333

 

Egyesületünk már évek óta nem rendezett szponzor által meghirdetett versenyt, de az idei évben elcsábultunk. Tettük ezt azért, mivel a DRAGON cégcsoport Bíró János vezérletével már több éven keresztül szponzorálta a Pergető Triatlon fordulóit, melynek a megrendezéséből a Mátrai Pergetők is kiveszik a részüket derekasan. Így részünkre is kihívás volt a DRAGON Kupának a megrendezése. A Markazi Tározó a tavasszal bizonyította rablóhal gazdagságát, de az ősz az más! 170ha-on tartásokat-akadókat a mai radarok segítségével megtalálni talán nem is nehéz, de, hogy melyik tart halat, az már sokkal nehezebb.

Ebben a tóban akadó-tartás van bőven, de aki versenyzésre adja a fejét, ezzel a problémával meg kell küzdenie. A nevezők létszáma alakulhatott volna jobban is, mivel túl későn hirdettük meg, ez várható volt. A nevezők a KUPA jelzővel azonosulva, gyakorlatilag ez egész ország területéről érkeztek. Voltak köztük élversenyzők, régebben szép eredményeket elért csapatok, és voltak, akik csak szponzor meghívásának eleget téve jöttek el. A reggeli regisztráción huszonnyolc csapat jelent meg, valamint a külföldi csapatok közül a Dragon Lengyelország érkezett meg. A reggeli gyors eligazítás után a csapatokat egyenként indítottuk a verseny helyszínének kijelölt vízterületre.

 

20171014 072007

 

Az időjárás az előző nap esti viharos szele után, mintha valami borzalmas viharra gyűjtötte volna az erejét, teljes szélcsenddel és tükör vízen kezdődhetett meg a verseny, A nap a hegyek lábai alól előkandikálva, varázslatos színekbe festette meg a tó tükör vizét, és a Mátra hegység lankáit. Varázslatos volt a táj, el is méláztam az őszi színek kavalkádjának láttán.

 

20171014 072026

 

Igaz, mint mérlegelő, az első órában nem igen volt dolgom! Tó északnyugati körzete volt az enyém, ahol kevés csapat próbálkozott a halfogással, kevés sikerrel (pedig a tavaszi OB-én ez a terület adta a legtöbb halat). Nem sokáig őrizgettem Őket, tovább álltam a déli részeken egyre sűrűsödő mezőny után. A többi mérlegelő már javában dolgozott, négy csónakkal mérlegeltünk a verseny folyamán. A kezdetek után másfél órával már több csapatnál jelentkeztek a fogások. Tóth páros 4db halnál járt, Antal G-Kürti T. páros 2db halnál j, de már nagyon korán kimagaslott a mezőnyből a Mérten A- páros a közel 8db halával. A verseny felére gyűlekeztek azok a párosok is akik elérték a 4-5db halat, a verseny felénél úgy gondoltuk, hogy Mértenéket még be lehet hozni.

 

20171014 101324

 

De jött a szokott nagy csend, úgy tízóra után megcsappantak fogások. A csapatok elkezdtek mozgolódni. Többen megpróbálták a szélvizeken a csuka fogását, vagy kerestek egy másik akadót, amit ez eddig nem horgásztak. Itt jegyzem meg, hogy ezen a versenyen nagy jelentősége volt a halradar használatának, mivel a fogások zöme az akadók környékén jelentkezett. A helyi partmenti háztulajdonosok telehordták a tavat különböző akadókkal, bokrokkal, fákkal, különböző kövekkel. Tehát akadó az van bőven a vízterületen, és a hal is beleáll! De onnan kicsalogatni na az már ige-igen komoly dolog! Meg is gyűlt sok versenyzőnek vele a baja! A halak úgy benne voltak az akadókban, hogy dinamittal sem lehetett volna kirobbantani Őket! A szponzornak is jót tettek az akadók, mivel nem kis mennyiségű csali maradt az akadók fogságában. Dél környékéig csak Mértenék tudták az előnyüket növelni, a többiek egy-egy halat zsákmányoltak. Ahogy a csalik méretét csökkentették a versenyzők, megjelentek a fogások között a pontyok, a vasárnap induló bojlis verseny résztvevői megirigyelték volna a ponty fogásokat, nem voltak ritkák a 5-10kg körüli példányok, a szakításokról meg nem is beszélve.

 

20171014 093403

 

A sügerek ezen a napon szabadságot vettek ki és összebandáztak a csukákkal valahol a tiltott területeken, mivel a fogásokban abszolút nem mutatkoztak. A verseny végéhez közeledve a balinok is mutogatták magukat, heccelve a versenyzőket, most rájuk nem lehetett pergetni! Már rég elütötte a falu harangja a delet amikor megélénkült a víz. A mérlegelőknek újból akadt dolguk. Voltak csapatok kik az utolsó fél órában zárkóztak fel az élmezőnyhöz pl.:Karsai r- páros négy darab hallal. De inkább a vége felé a nullázást elkerülők fogtak egy-két halat. Mértenék még mindig fogták folyamatosan, gyakorlatilag az egész versenyen kiegyenlített teljesítményt nyújtva. Az idő az ”bombázó” maradt a verseny végéig. Minden versenyzőnek sikerült a „D” vitamin szükségletét feltölteni a tél beállta előtt. Igaz jobban jártak volna ah halakat gyűjtik be, de nem lehet minden tökéletes! 14.00.-kor lefújásra került a verseny. A versenyzők próbáltak minél előbb kiérni a bázisra, a kiadós ebéd reményébe! Mert nem csak az arcukat égették a verőfényes októberi napsütésben, ha nem kalóriák is elégnek egy hétórás verseny alatt! Az Összesítést rendezők nagyon gyorsan megcsinálták, de a győztesre még várnunk kellett a az eredményhirdetéssel. A Sólya pályán ragadtak, na de van ilyen! Kis várakozás után megkezdődött az eredményhirdetés, melyen a DRAGON cég kereskedelmi forgalomba még nem kapható első szériás 2018-as bot modelljei voltak a nyeremények.

 

20171014 134618

 

Én mint rendező elégedett voltam a fogási eredményekkel, gyakorlatilag megismételte a tó a tavaszi egy főre eső fogásmennyiséget. És ezt mind úgy, hogy három halfaj kiesett fogásokból: a balin ami nem számított, a csukák akikről fogalmam sincsen, hogy hova lettek, és a sügér amiből csak egy példány esett. (pedig ősszel ezen a vízen igen szépeket lehet fogni a szélvizeken a mikor a kishal bandákat követik). Köszönöm a Szponzornak konstruktív hozzáállását, segítségét, valamint exkluzív díjazást! A Visontai Bánya és Erőmű Dolgozóinak Horgászegyesületének a versenyhez való hozzájárulását, és segítségüket! Itt szeretném bejelenteni, hogy a szponzor „DRAGON” és a Márta Pergetők Egyesületének megállapodása értelmében: A versenyből befolyó bevétel költségekkel csökkentet részét a vízterület hasznosító egyesület kapja meg, ragadozóhal telepítés felhasználására a 2018-as évben! Az átadásra kerülő összeg értéke: 250.000.-Ft.

 

20171014 154603

 

Végeredmény: