pergess.hu

Házirend - Gyöngyöspatak

 HORGÁSZREND

Halgazdálkodási vízterület neve: Gyöngyös-Patak

Halgazdálkodási vízterület víztérkódja: 10-089-1-1

Nyilvántartott területe: 26,3954 ha

Az alhaszonbérlő adatai: „Mátrai Pergetők” Horgász Sportegyesület.

 3231 Gyöngyössolymos Ady Endre u. 22

Az alhaszonbérleti szerződés száma: 133/2021

Horgászmódszer: Csak kizárólag műcsalis pergető és legyező horgászat engedélyezett

 

Halgazdálkodásra jogosult: “Mátrai Pergető” Horgász Sport Egyesülete

Az egyesületi tag, valamint vendég horgászunk köteles betartani a 1997. évi XLI. Halászatról és horgászatról szóló törvény és annak rendeleteit valamint a „2013. évi CII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről” és annak végrehajtásáról szóló 133/2013.(XII.29.) VM rendeletet, az Országos és a Helyi Horgászrend, valamint az Egyesület Alapszabályának előírásait.

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK:

 1. A Gyöngyös-Patakon mindenki a saját felelőségére tartózkodik. A Patak területén és környékén bekövetkezett balesetekért, károkért a halászati hasznosító nem vállal felelősséget!
 2. A halőr vagy az ellenőrzésre jogosult személy nagyfokú fegyelmezetlenség, szabálysértés, mások veszélyeztetése, a természet és környezte rongálása, halakkal való nem kíméletes bánásmód estén távozásra utasíthatja a horgászt és / vagy hozzátartozóit az az, napijegy visszatérítése nélkül. Minden horgász, látogató a Patak teljes területén a halőr vagy az ellenőrzésre jogosult személyek kérésére köteles a felszerelése, csomagjai, gépjárműve ellenőrzését biztosítani. A horgászok és a látogatók kötelesek a vízterület horgászrendjét, halőrök, ellenőrzésre jogosult személyek utasításait betartani. Bármilyen szabálysértés észlelése esetén a horgász haladéktalanul köteles a halőrt személyesen vagy a 30/449-0047 telefonszámon értesíteni.
 3. A Patakon kizárólag a „fogd meg és engedd vissza” (Catch & Release) horgászat megengedett. A horgász horgászhelyén és a Patak egész területén nem tarthat magánál hal megtartására szolgáló eszközt pl.: haltartó szákot, szájbilincset, tárolóedényt.
 4. Horgászat kizárólag partról, mindenkor érvényes Országos Meterológia Szolgálat naptára szerint napkeltétől, napnyugtáig lehetséges.
 5. Halakat megfogásuk után a lehető leg rövidebb időn belül vissza kell helyezni a vízbe. Horogszabadítás kíméletesen a földre (talajra) tétel nélkül. Halakat kézzel megfogni, érinteni tilos. A megszákolt hal sem a merítőn keresztül, sem azon kívül nem érheti a földet. A horgász a megfogott halat kizárólag a merítő hálóján keresztül érintheti meg, a merítőbe benyúlva a halat megfogni tilos.
 6. A halak a Mátrai Pergetők HSE (halászati hasznosító) tulajdonát képezik. Azokat eltulajdonítása bűncselekmény. Az elpusztult haltetemet , megtalálójának a halőrnek jelenteni köteles.
 7. A horgász köteles minden nemű cselekedetével a természetet, a környezetet óvni. A horgászhelyek horgászat közbeni tisztántartása a használó horgász feladata, cigi csikk, bárminemű szemét eldobása TILOS! A horgászhelyeken a horgász köteles az esetlegesen keletkező szemetet gyűjteni, és onnan elszállítani.
 8. Tüzet rakni a területen szigorúan Tilos!
 9. Patakban fürödni TILOS!
 10. A befagyott Patak jegén tartózkodni TILOS!

 

 

 

HORGÁSZAT RENDJE:

ÁLTALÁNOS

 1. A Patakon horgászni érvényes államijegy és napijegy birtokában lehetséges. Valamint a Mátrai pergetők HSE által kiállított tisztségviselői vagy szolgálati jeggyel.
 2. Műcsalin kizárólag lenyomott szakállú vagy szakálnélküli horog lehet
 3. Horgászat kizárólag partról lehetséges,
 4. Éjszakai horgászat szigorúan tilos

 

Fogási tilalmak:

 1. Általános fogási tilalom: A HE. vezetősége által meghirdetett időszakban.
 2. Faj szerinti fogási tilalom: megegyezik az Országos Horgászrend szerinti tilalmi időszakkal.

 

Pergető és műlegyező horgászat

 1. Horgászat CSAK kizárólag műcsalival engedélyezett!
 2. A hal kiemelése csak gumírozott szövésű merítő szákkal történhet. Hal kifogása után a fényképezés, a hal földet érése nélkül merítőszákban lehetséges. Fotó készítése közben a legkíméletesebben kell a horgásznak eljárnia. Ez lehetőleg ne haladja meg az 2 percet.
 3. Pergetni, műlegyezni csak partól engedélyezett, vízben állva szigorúan tilos!

 

 Tisztel sporthorgász társak, jó fogást és kellemes időtöltést kíván: „Mátrai Pergetők” HSE vezetősége!

Horgászrend érvényessége: Visszavonásig

2021.02.01.