pergess.hu

Házirend - Visonta

 HORGÁSZREND

Halgazdálkodási vízterület neve: Visontai-Bányató

Helyrajzi szám: 0125/68a

Víztérkód: 10-088-1-1

Terület: 5,6617 ha

Halgazdálkodásra jogosult: “Mátrai Pergető” Horgász Sportegyesülete

Az egyesületi tag, valamint vendég horgászunk köteles betartani a 1997. évi XLI. Halászatról és horgászatról szóló törvény és annak rendeleteit valamint a „2013. évi CII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről” és annak végrehajtásáról szóló 133/2013.(XII.29.) VM rendeletet, az Országos és a Helyi Horgászrend, valamint az Egyesület Alapszabályának előírásait. A horgász a területi jegy kiváltásával elismeri a tárgyi szabályok ismeretét es jogi-, erkölcsi-, valamint anyagi felelőssége teljes tudatában vállalja azok betartását.  Az itt nem szabályozott egyéb kérdésekben a Polgári Törvénykönyv, a horgászatra, a halgazdálkodásra, a hal védelmére, a természetvédelemre, valamint a rendészeti tevékenységre vonatkozó jogszabályok es az egyesületi szabályzatok előírásai es rendelkezései az irányadók.

 

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK:

 1. A tónál mindenki a saját felelőségére tartózkodik. A horgásztó területén és környékén bekövetkezett balesetekért, károkért a halászati hasznosító nem vállal felelősséget!
 2. A halőr vagy az ellenőrzésre jogosult személy nagyfokú fegyelmezetlenség, szabálysértés, mások veszélyeztetése, a természet és környezte rongálása, halakkal való nem kíméletes bánásmód estén távozásra utasíthatja a horgászt és / vagy hozzátartozóit az az, napijegy visszatérítése nélkül. Minden horgász, látogató a tó teljes területén a halőr vagy az ellenőrzésre jogosult személyek kérésére köteles a felszerelése, csomagjai, gépjárműve ellenőrzését biztosítani. A horgászok és a látogatók kötelesek a vízterület horgászrendjét, halőrök, ellenőrzésre jogosult személyek utasításait betartani. Bármilyen szabálysértés észlelése esetén a horgász haladéktalanul köteles a halőrt személyesen vagy a 30/449-0047 telefonszámon értesíteni.
 3. A tó egész területéről, valamint a megközelítést szolgáló utakról folyamatos kamerafelvétel készül. Figyelem: tó és környezete kamerával őrzött terület, a felvételek rögzítésre kerülnek.
 4. A tavon kizárólag a „fogd meg és engedd vissza” (Catch & Release) horgászat megengedett.

A horgász horgászhelyén és a tó egész területén nem tarthat magánál hal megtartására szolgáló eszközt pl.: haltartó szákot, szájbilincset, pontyzsákot.

 1. Halakat megfogásuk után a lehető leg rövidebb időn belül vissza kell helyezni a vízbe. Horogszabadítás kíméletesen a földre (talajra) tétel nélkül, csak pontymatrac vagy halbölcső használatával lehetséges. (fényképezés esetén a halat rövid ideig, csak a szák és a hal együttes vízben tartásával lehetséges tárolni)
 2. A halak a Mátrai Pergetők HSE (halászati hasznosító) tulajdonát képezik. Azokat eltulajdonítása bűncselekmény. Az elpusztult haltetemet , megtalálójának a halőrnek jelenteni köteles.
 3. A horgász köteles minden nemű cselekedetével a természetet, a környezetet óvni. A horgászhelyek horgászat közbeni tisztántartása a használó horgász feladata, cigi csikk, bárminemű szemét eldobása TILOS! A horgászhelyeken kijelölt szelektív szemetesekben köteles az esetlegesen keletkező szemetét gyűjteni. Ürítésük a halőrtől kérhető.
 4. Tűzet rakni csak a kijelölt helyeken szabad! Figyelem: kivétel ha területen tűzgyújtási tilalom van életben!
 5. A horgász csak korlátozott számban, a horgászállás lehetőségeihez mérten fogadhat látogatókat. Azokért felelősséggel tartozik. Egy horgászállás maximum 6fő tartózkodhat
 6. Tóban fürödni , kutyát fürdetni TILOS!
 7. A befagyott tó jegén tartózkodni TILOS!
 8. A területen csak a kijelölt illemhelyek, WC-k használhatók.

 

HORGÁSZAT RENDJE:

ÁLTALÁNOS

 1. A tavon horgászni érvényes államijegy és éves területi vagy napijegy birtokában lehetséges. Valamint a Mátrai pergetők HSE által kiállított eseti engedéllyel.
 2. Horgászat kizárólag partról lehetséges, kivételt képez a Mátrai pergetők HSE által kiállított eseti csónakos engedély. Napijegy és Éves területi jeggyel a horgászat: mindenkor érvényes Országos Meterológia Szolgálat naptára szerint napkeltétől, napnyugtáig lehetséges. Éjszakai horgászat Csak péntek és a szombati napokon lehetséges, amennyiben a horgász kétnapos vagy háromnapos (hétvégi) napijeggyel rendelkezik vagy éves területi jeggyel. Kétnapos napijegyek csak péntek-szombat, szombat-vasárnap napokra váltható. Három napos napijegy csak péntek szombat és vasárnap napokra váltható

Egyéb esetekben az éjszakai horgászat szigorúan tilos

 1. Éjszakai horgászatnál , a horgászhely megvilágítása kötelező.
 2. A horgászat megkezdése : halőrháznál elhelyezett bejelentőlap kitöltésével lehetséges, melyen szerepeltetni kell: horgász nevét, napijegy számát, horgászat megkezdésének idejét, a horgászhely számát ( térképszerinti számozást kell figyelembe venni) és aláírását.
 3. A horgászat befejezése :bejelentő lapon történő kijelentkezéssel , a horgászat befejezésének idejének rögzítésével és a horgász aláírásával végződik. Ellenőrzésre jogosult személyek a horgász csomagjait ellenőrizhetik a halőrháznál.

 Fogási tilalmak:

 1. Általános fogási tilalom: A HE. vezetősége által meghirdetett időszakban.
 2. Faj szerinti fogási tilalom: Süllő esetében megegyezik az Országos tilalmi időszakkal. Más halfajokra a vízterületen nincsen fajlagos fogási tilalom!
 3. Pergető horgászatra kijelölt terület:

A tó nyugati oldalán bójákkal kijelöl területen csak pergető horgászat engedélyezett.

A bójákkal kijelölt területre más (nem pergető) horgászmódszerrel bedobni tilos!

BÉKÉSHALAS

 1. A tavon horgászhelyet elfoglalni csak az előre horgászatra kijelölt megszámozott helyeken szabad. Lásd horgászhely térkép, bejelentkezéskor a bejelentő lapon fel kell tüntetni, ez alól kivétel a pergető horgászat! A pergető horgász mások zavarása nélkül a tó területén szabadon mozoghat!. A horgászhelyről a horgászat csak mások zavarása nélkül a kijelölt szektorban lehetséges. Lásd szektortérkép. Amennyiben a halőr engedélyezi ( nincs szomszéd ) ettől a horgász eltérhet.
 2. Horgászkészség bejuttatása csak dobó techinkával engedélyezett!
 3. Etetőhajó csak etetésre engedélyezett, radarozás ,bójázás engedélyezett. A bójákat horgászat után kötelező eltávolítani.
 4. Az etetés mennyisége korlátozott! Fontos a mértékletesség! Horgászat megkezdése előtt a halőrtől információ kérhető. Etetni és csalizni kutyatáppal vagy macskatáppal szigorúan tilos! Magot csak főtt állapotban lehet használni.
 5. Éves területi engedéllyel és napijeggyel a horgászat 2 bottal, botonként egy-egy horoggal folytatható.
 6. Boilis horgászat alatt fonottzsinór, fix ólom, ólom után karika, csomó, hurok, ütköző, forgókapocs használata tilos! /Fonottzsinór előkének használható.

A hal kiemelése csak sűrű szövésű meritő szákkal történhet. Hal kifogása után a mérlegelés , fotó készítése közben a legkíméletesebben kell a horgásznak eljárnia. Ez lehetőleg ne haladja meg az 5 percet. Vizes pontymatrac ( pontymatrac a halőrháznál kölcsönözhető.  ) használata kötelező. Amennyiben a halon horog okozta seb keletkezett illetve régebbi seb található. Azt köteles a horgász fertőtleníteni.

 

Kivételt képez az invazív, valamint nem őshonos halfajok kifogása a 133/2013. (XII.29.) VM rendelet 8. melléklet II. része szerint (Pl. Törpeharcsa, Ezüstkárász, Amúr). Ezeket a halakat a vízbe visszahelyezni tilos! A kifogásuk után minél hamarabb humánus módon meg kell ölni, és a horgásznál lévő zárt tárolóedényben pl. fedeles vödör, a horgászat végéig eltárolni. A horgászat végén a horgásznak el kell szállítania az általa leölt halakat.

 1. Minden 10kg feletti fogást vagy a jelölt halat az a horgász aki fotóval regisztrál, és azt az egyesület Facebok oldalára feltölti, Fogásonként 1000 pontot kap, amelyet az év végi összesítés szerint a következő évi éves területi jegy kiváltásakor beszámítunk. (egy pont/ egy forint váltóval)

 

 

RAGADOZÓ – PERGETÉS

 1. Külön egybotos pergető napijegy váltható:
 2. Ragadozók horgászata CSAK kizárólag műcsalival engedélyezett!
 3. A hal kiemelése csak sűrű szövésű merítő szákkal történhet. Hal kifogása után a mérlegelés , a hal földet érése nélkül (merítőszákban, vagy pontymatrac használatával lehetséges. Fotó készítése közben a legkíméletesebben kell a horgásznak eljárnia. Ez lehetőleg ne haladja meg az 5 percet. Vizes pontymatrac ( pontymatrac a halőrháznál kölcsönözhető. ) használata kötelező. Amennyiben a halon horog okozta seb keletkezett illetve régebbi seb található. Azt köteles a horgász fertőtleníteni. Fertőtlenítő szer a halőrháznál kölcsönözhető.
 4. Pergetni csak partól engedélyezett, kivételt képez a Mátrai pergetők HSE által kiállított eseti csónakos engedély
 5. A horgász a területi jegy kiváltásával elismeri a tárgyi szabályok ismeretet es jogi-, erkölcsi-, valamint anyagi felelőssége teljes tudatában vállalja azok betartását. Az itt nem szabályozott egyéb kérdésekben a Polgári Törvénykönyv, a horgászatra, a halgazdálkodásra, a hal védelmére, a természetvédelemre, valamint a rendészeti tevékenységre vonatkozó jogszabályok es az egyesületi szabályzatok előírásai es rendelkezései az irányadók.

Tisztel sporthorgász társak, jó fogást és kellemes időtöltést kíván: „Mátrai Pergetők” HSE vezetősége!

Horgászrend érvényessége: Visszavonásig

2021.02.01.